diumenge, 16 de març del 2014

Graller de Castellet (-116 m.d.)

-->
Sortida al Graller de Castellet (o Espluga de la Fageda o Lo Graller)
Cavitat de 116 metres de desnivell i 500 de recorregut al municipi de Tremp, (Sapeira).

El diumenge 16 de març, la secció d’Espeleologia de la Sam, va anar a explorar el Graller de Castellet. Fórem cinc espeleòlegs, 4 d’ells formats l’any passat al curset d’iniciació que es realitzà amb l’ECA Pallars: Pericon, Juan, Gemma, Oriol i el coordinador de la secció d’Espele, en Pep.

És un avenc força bonic de descobrir i que està a la comarca del Pallars Jussà, entre el poble de Sapeira i Castellet.
Boca petita i en forma de cova on cal gatejar els primers 10 metres. Després d'un pas estret trobem un ressalt de 2 metres i la galeria guanya dimensions finalitzant en una estretor, poc abans trobem una via ascendent que ens situa a 9 metres per damunt de la boca d'entrada. A la meitat de la galeria un pou de 2'5 metres seguit d'un altre de 12 metres  ens situa en una ampla galeria on normalment trobem un petit curs d'aigua. Remuntant la galeria trobem unes colades on un cop superades hi ha una saleta que pel seu sostre arriba l'aportació d'aigua.
Galeria avall trobem un petit ressalt i continua la galeria, en un punt aquesta fa un brusc gir a la dreta per finalment abocar-nos en un pou de 16'6 metres. A la base d'aquest trobem en el costat sud una sala tancada amb el terra ple de blocs, i pel costat nord trobem un pas baix que un cop superat ens situa en un pou de 17'4 metres força mullat, a la base d'aquest a -59 metres trobem una sala de 15 X 16 metres amb un basalt d'aigua de 5x3 metres i 2 de fondària. La cavitat segueix en direcció SE en fort pendent trobant un pou de 6 metres i diversos ressalts, el més gran de 3 metres, fins arribar a -83 metres on hi ha una gatera que en èpoques de crescuda no és possible de superar ja que arriba a sifonar. El desnivell total és de 116 metres (+9/-107).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada