dissabte, 10 de març del 2012

El Forat de l'Or continua

Responent a la demanda de col·laboració, uns quants socis de la SAM (Joan Pascual, Jordi Colom i Jordi Pascual) hem quedat per esmorzar al "Llac Negre", i d'ací, cap al congost de Terradets, on trobem els companys del GEB ja preparant-se per iniciar el porteig de material. Per la tarde s'afegiran en Carles i l'Ares Barri.


En les salutacions ja es percep l'emoció. Avui serà un dia memorable; n'estem convençuts. Els qui portem més d'una dècada (i alguns més de dues) en això de la exploració subterrània, sentim que aquest Forat "tira", i avui ens hem ajuntat la experiència, la il·lusió, i les darreres tecnologies en exploració subaquàtica, per descobrir la continuïtat a les entranyes del Montsec.


El Forat de l'Or ha estat des de sempre una cavitat mítica, molt popular, entre els habitants d'aquestes contrades. El fet que la carretera hagi passat tant aprop de la boca d'entrada, ha motivat que durant anys hagi estat motiu de conversa quan aquesta entrava en activitat, expulsant gran quantitat de cabal d'aigua. Fins i tot, quan existia la carretera vella, s'havia arribat a inundar la calçada.


Fa un vent gèlid a aquestes hores del matí, acanalat entre aquestes altes parets, però aviat deixa d'empipar-nos; entrem al Forat per la boca superior, a recer del vent, i a pocs metres de l'entrada la temperatura ja es torna més agradable.


Poques vegades s'havien agrupat tants espeleòlegs en aquesta cavitat alhora. Som quinze persones, de les quals quatre són els protagonistes indiscutibles d'avui: Eric Yherla, Jordi Yherla, Eliseo Belzunce i Joel Borrazás; ells es submergiran en aquestes fredes aigües per avançar en l'exploració.


Els ajudem en els preparatius del material, que ens duran fins a vora migdia, quan s'endinsaran al fons del primer sifó. A partir d'ara ens esperen gairebé vuit hores d'espera tensa als qui ens quedem en aquest costat de l'aigua. Alguns surten a l'exterior, a prendre el sol, a buscar altres boques de cavitats properes, a dinar, ..., però en tot moment sempre hi ha un equip de dues persones a la vora de l'aigua. De fet, al cap de pocs minuts de marxar el darrer capbussador, han tornat a superfície per resoldre un detall del material. Cal que sempre hi hagi algú per esperar-los; en qualsevol moment poden tornar i necessitar de la nostra ajuda.
Mentre esperem, alguns ens dediquem a visitar el sifó 1C, encara inexplorat.

L'equip de superfície l'ha composat: Xavier Soler, Josep Ll. Moldes, Ferran Bautista, Laura Vera, Sasha Karnilovich, Felipe M. Perez, Malen Berguedà, Ferran Marques, del GEB i els socis de la SAM Jordi Pascual, Joan Pascual, Jordi Colom, Carles Barri i Ares Barri.

Vora les 22:00 h sorgeix l'Eric d'entre les penombres, i a la nostra pregunta de si ha anat tot bé, ens respon que NO!!¿?, que se li ha inundat d'aigua la granota, i que ha vingut des del segon sifó ple d'aigua! 
I la resta de companys?! -"Tots bé", ens respon. Per uns segons ens hem temut el pitjor.

Darrera seu van apareixen la resta de companys, que un cop descarregats de l'equip d'immersió i reconstituïts amb begudes calentes, ens aborden amb grans explicacions del que han vist, fins on han arribat, les grans dimensions dels conductes, ... la seva emoció es mastega, i ens la contagien. Han explorat una Gran Cavitat Catalana!


L'Eric ha recolzat des de la galeria "Diego Ferrer", i en Eliseo i Joel han arribat fins més enllà del "Pou del Naixament", amb 27 metres de vertical inundada, per a que en Jordi arribi a -73 mp a la galeria "Nil", des d'on ha pogut albirar una continuïtat ascendent, ...
Exploració en curs!

Un cop extret tot el material a l'exterior, ens ajuntem al voltant d'una taula del "Hostal del Llac", on podem visualitzar algunes de les imatges en vídeo preses sota l'aigua, i altres en les galeries aèries. Espectaculars! Comencem a fer-nos càrrec de les dimensions de la descoberta, ... i de la feina que ens ve al damunt. S'obren incògnites de continuïtat, i s'hauran de treballar en els propers anys.

Podeu seguir les cròniques i veure imatges als següents enllaços:

L'AVENTURA CONTINUA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada