diumenge, 24 de juny del 2012

La Flama del Canigó arriba a Tremp

La Flama ha estat recollida a La Pobla de Segur entregada pels Escoltes
A l'entrada de Tremp la recollí la Unió Ciclista de Tremp

Tremp Runners divulgà l'arribada al voltant del Passeig 
 Els Diables Lo Peirot engrescant la festa
Lo "Llac Negre" i el "Forn Farré" convidaren a coca de sucre i moscatell
Més imatges a l'àlbum Picassa de la SAM

LA FLAMA DEL CANIGÓ

L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Artes de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan en la pica d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.
El nou costum pren una gran força en poc temps, de tal forma que avui és pràcticament impossible trobar una sola foguera a Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L’any 1966 el foc creua per primera vegada la duana i arriba a Vic. Són èpoques ben difícils, sovint de clandestinitat. A poc a poc la xarxa es va estenent i el foc, escampat per tot el Principat, ja arriba al País Valencià.
El 22 de juny, com cada any, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafarà el foc que des de 1955 resta encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà i pujaran al cim del Canigó; passaran la nit vetllant la Flama i, a trenc d’alba, iniciaran el descens perquè la Flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.
No hem d’oblidar que el diumenge abans de sant Joan se celebra l’aplec del Canigó, trobada que té per finalitat pujar al cim del Canigó (2.784 metres) feixos de llenya portats per gent de les més diverses contrades del nostre país. Aquests feixos serviran per encendre la foguera que, la nit de sant Joan, cremarà dalt del cim, de la qual s’agafarà foc nou per ser retornat al Museu de la Casa Pairal.
La Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals i esportives.
Cal, doncs, que aquesta Flama del Canigó arribi i es mantingui arreu dels Països Catalans, i que aquest Foc de Sant Joan perduri com a símbol d’esperança i de germanor d’una comunitat que vol i necessita recuperar plenament el seu sentit de Pàtria, socialment justa, políticament lliure, econòmicament pròspera i culturalment digna. 

La Flama al Pallars

El 2011 s'obrí una nova ruta per repartir la Flama en bicicleta a través del Pallars, que després de superar el Port del Cantó entre altres adversitats, repartí la flama a Sort, a Gerri de la Sal, i finalment a la Pobla de Segur on l’agrupament EPS, juntament amb les institucions locals van rebre la Flama del Canigó amb la que es van encendre les fogueres de la Revetlla.

A la SAM, els veterans encara recorden que fa molts anys la entitat organitzava l'arribada de la Flama del Canigó a Tremp, a la plaça Capdevila; hem pogut trobar el fanalet amb que es duia la Flama al local social.

Enguany la SAM ha reprès aquella iniciativa, amb la clara voluntat de fer de l'arribada de la Flama un motiu d'unió, entre trempolins i entre pallaresos. Així doncs, des del començament de la proposta, es convidà a entitats i col·lectius afins de Tremp (Diables Lo Peirot, Casa del Sol Naixent, Unió Ciclista, TrempRunners, ...), es demanà empara a l'Ajuntament de Tremp, i ens posàrem en contacte amb els Escoltes de la Pobla de Segur.
Per altra banda es convidà a recollir la Flama del Canigó a Tremp a la resta de municipis de la Conca, d'igual manera que natres la recollíem a La Pobla de Segur, responen aquest any els amics de Talarn; cal esmentar que els veïns de Sant Esteve de la Sarga l'han recollit a la Pobla de Segur, com l'any passat, i que l'han fet arribar al cim del Sant Alís, on havien preparat una gran foguera i una senyera de 30 metres!
Sant Alís

El manifest de la Flama també es va llegir al Sant Alís

La Flama al cim del Sant Alís

Fins l'any vinent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada