diumenge, 10 de juny del 2012

BTT: volta als "Sants" de Salàs

Aquest és un primer esborrany de ruta al voltant del poble de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), passant per les set esglèsies i ermites del terme (Mare de Déu del Coll, St. Cebrià, St. Pere Màrtir, St. Pere, St. Roc, Sta. Bàrbara i St. Clem) , i per l'indret on hi havia dues ermites més però de les quals no en queda cap vestigi visible (Sta. Margarida i St. Sebastià). La ruta inclou dos curts descensos per allò que ara en diuen una "trialera" (un camí de muntanya normal de tota la vida) que crec que haurien d'augmentar la dificultat tècnica a "moderat", però atès que ambdues trialeres tenen una alternativa de descens per pista, he preferit mantenir la dificultat general de la ruta, fàcil.


Aquí podeu veure la ruta a wikiloc i descarregar-vos el track pel GPS. No obstant, encara hi ha alguns aspectes a millorar: 1. Per accedir a St. Roc des del camí de Pobla hi ha dos trams curts que passen per propietat privada. 2. Entre St. Bàrbara i St. Clem, la ruta surt del terme de Salàs (se segueix en part una de les rutes del Centre BTT de Pobla). Seria desitjable mantenir tota la ruta dins el terme de Salàs. 3. Gran part del recorregut des de St. Roc a Sta. Bàrbara de Sensui transcorre per carretera asfaltada. 4. Seria interessant incloure el Mas de Balust a la volta. Agrairé les vostres aportacions.


Poble de Salàs des de la pista entre St. Cebrià i St. Pere Màrtir. L'ermita de St. Cebrià està darrere la pilona elèctrica. Al fons, d'esq. a dreta, Serra de Boumort, Roc de Pessonada, Serra de Carreu i muntanya de St. Corneli.


Pista entre St. Cebrià i St. Pere Màrtir. Al fons, el turó de Sta. Engràcia.


Des de l'ermita de St. Pere Màrtir, entre els pins es pot veure el poble de Salàs, el llac, i més al fons, el Tossal de Gallinova i el Coll del Trumfo.


L'ermita de St. Pere Màrtir.


Inici de la trialera de St. Pere Màrtir.


Camí vell de St. Pere Màrtir a Salàs. A mig terme, el poble de Salàs i lleugerament a l'esquerra, el turó on hi ha l'ermita de St. Roc. Al fons, el Cap de Boumort (un objectiu assolit amb BTT la setmana passada), i la Serra de Carreu amb el Coll del Trumfo, dos objectius pendents a peu i en BTT, respectivament.


Ermita de St. Roc.


Trialera de St. Roc, amb el poble de Salàs i les ermites de St. Pere Màrtir i St. Clem al fons.


Esglèsia de Sta. Bàrbara de Sensui.


Font dels Caçadors de Salàs, inici de la baixada directa de retorn a Salàs, passant per l'ermita de St. Clem.


L'església de Salàs (Mare de Déu del Coll), inici i final de la volta als "Sants".

3 comentaris:

  1. Molt bona ruta, propera i original.

    ResponElimina
  2. Hola, alguien sabe como ir desde St Pere Martir a Sta Engracia? Lo he intentado y me he encontrado con un barranco por el que no podia pasar. Bueno, la verdad es que no tenia casi tiempo, asi que tampoco intente ir por un camino poco marcado que parecia pasar por un barranco.
    Por otra banda, es posible volver de Mas de Balust a Salàs por alguna pistita o trialera?

    Un saludo

    ResponElimina
  3. Poble de cacics

    ResponElimina