divendres, 27 d’abril del 2018

Volta a la Conca de Tremp dins el Geoparc del Jussà

Aquesta ruta, la fem en un sentit o en l'altre, trobarem dificultats semblants, ... com alguna pujada impossible, algun sender ple d'arbres caiguts, ... però en general, seguirem pistes agrícoles, amb alguns trams llaurats per pagesos avariciosos que s'han apropiat de camí públic.
La ruta proposada intenta evitar al màxim l'asfalt, i per això a vegades fa certes voltes forçades, però que alhora tenen les seves respectives possibles variants per facilitar el trajecte final.

Sortint del Port de Comiols, del 2,4 al 2,9 km, haurem de sortejar pins caigut per la darrera nevada.
Després de travessar un camp de conreu, del 6,4 al 7,1 km, superarem dues fortes pujades impossibles de ciclar.
Després de l'Hostal Roig, deixant la pista principal en baixada cap a Matasolana, del 12,6 al 13,7 km, remuntarem pista en forta pujada mantinguda fins al Coll de Grau.
Al pk 16,8 podríem prendre a esquerres la pista que baixa al Castell de Sant Gervàs, realitzant una variant curta. A continuació trobem el trencall vers Llimiana, i seguidament el que ens conduiria a Aransís, però la nostra ruta s'enfila a la carena des d'on podem contemplar el paisatge amb el Pirineu de fons, i seure a l'arrepossador i mirador geològic.
Als 21,85 km prestem atenció a la cruïlla a la dreta i arribem al pk 22,5 baixant per carena i creuem la carretera per continuar per pista i salvem el Serrat de Guamis, des d'on iniciarem descens mantingut fins a Sant Serni, amb font pública amb bancs per seure i reposar.
Deixem el poble i ens arribem a la Llau de Mallunys creuant un camp de conreu per la seva riba, evitant malmetre el sembrat, tot i que està llaurat el camí públic, i ens arribem a creuar el barranc per camí de xaragalls.
Al pk 29,75 pujarem vora el Canal de Gavet per arribar-nos al poble, des d'on travessarem el Riu de Conques per pont artificial, o bé continuem pel camí paral·lel al canal passant per Casa Seno i salvar el riu per gual.
Creuarem la Noguera Pallaresa per la Passarel·la després de resseguir l'escullera dels Arenys.

Un cop avituallats a Tremp, on podem trobar diversitat d'oferta de serveis i hostalatge, anirem a cercar el pas de la Noguera Pallaresa pel Pont del Riu, i des d'aquí farem una mica de laberint a fi d'evitar asfalt, resseguint pista, sender, trialera en ascens i l'interior d'una sèquia (en cas de no circular aigua), tot i que probablement preferirem escurçar per carretera fins a l'inici del camí dels Nerets, al pk 41,65.
D'aquí fins al pk 43, per ampla pista asfaltada vora les vinyes Vila-Corona, per arribar amb una curta rampa de pujada al poble de Suterranya, on tot el traçat del poble antic reflecteix un perfecte urbanisme medieval. En avituallar-nos d'aigua a la font podrem observar una mostra de com reciclar materials, doncs els sortidors tenen gravats de "Ciutat de Barcelona".
Suterranya és un bon punt d'observació geològica, i alhora, hem d'adonar-nos que estem entrant en la Conca Dellà, important pels seus jaciments paleontològics.
Sortim de Suterranya pel carrer d'Avall passant per sota el portal d'Orcau, vers al sud a buscar la carretera C-1412b, però que nosaltres evitarem trepitxar prenent trencall en el pk 47,800 que ens conduirà a un camp de conreu que ha engolit el camí amb sembrat, però que amb intuïció endevinarem que passa pel costat de la cabana (pk 48,1) i baixa fins la carretera, prenent pista altra vegada per allunyar-nos de la carretera i endinsar-nos en camps de conreu.
Del pk 48,800 al 49,100, a la Llau dels Joncs, haurem de salvar altra vegada un tram llaurat i sembrat de la pista, que a la primavera és un plaer recórrer entre la verdor ufanosa, però entrat l'estiu hi trobarem rostoll.
A partir del pk 50 circulem vora el riu d'Abella fins a coincidir amb la carretera LV-5112 que du a Orcau, per deixar-la aviat al pk 51,500, on seguirem entre granges cap al camí dels estanys de Basturs.
Aquí podem resseguir un petit itinerari circular al voltant d'aquest estany càrstic, que juntament amb el de Banyoles son exemples singulars a Catalunya. També podrem observar ocells des del mirador alçat.
Creuem la carretera que es dirigeix al poble de Basturs i ens acabem d'arribar a Sant Romà d'Abella, on trobarem dues fonts, i sortirem cap a Isona entre camps d'ametllers.
D'Isona prenem el camí del Pont del Molí, on al pk 62,500 deixarem a la dreta el Camí als Masos de Sant Martí i al pk 64,150 podrem escollir entre la dreta creuant el barranc (en època de pluges potser hàgim de baixar de la bicicleta) o l'esquerra per una pista desdibuixada.
Seguim pista paral·lels al riu de Conques pel Camí de Cal Moreres, fins a l'indret del Molí de l'Abellot, on girarem i remuntarem a l'esquerra en una cruïlla de camins vers el llogaret de Covet, trobant l'església de Santa Maria, coneguda des del 1107.
Prenem pista asfaltada sortint de Covet fins al pk 68,700, on la deixem per seguir el Camí de Gramenet, fins a sobrepassar Casa de Barraqueró i desviar-nos cap a l'esquerra per recórrer camins entre trossos de conreu i arribar-nos a Masia Balasc, on poc després prendrem pista menys transitada cap al Port de Comiols, a on hi arribarem per sender pedregós i brut d'arbres abatuts per nevades abundants, de manera que potser ens convindrà arribar-nos a trobar l'asfalt de la carretera C-1412b.


Trobarem fonts a Aransís, Sant Serni, Gavet, Tremp, Suterranya, Sant Romà d'Abella i Isona.

Una opció interessant és obviar el pas per la població de Tremp i optar per tancar la volta a Vilamitjana, on trobarem a en Chris i na Heather (http://redrocktrails.co.uk/), oferint un hostalatge confortable.


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada