diumenge, 3 d’abril del 2011

Forat de l'Or

Tot i que l'exploració d'aquesta cavitat es dóna per finalitzada de fa anys, mai es pot menysprear la possibilitat d'una continuïtat, encara que en quest cas concret sigui més que remota. De tota manera, la inquietud i la il·lusió mostrades pels companys Pep i Joel és motiu més que suficient com per recolzar-los en aquesta iniciativa.
La emoció que el Pep transpira tot ell s'encomana, i quan la seva passió pel submarinisme s'apropa a l'espeleologia és fàcil que coincidim, i més en el marc de la descoberta del nostre entorn més proper. Així doncs, quan em va comentar que a l'endemà pretenia visitar el sifó del Forat de l'Or, no vaig dubtar en acompanyar-lo.

El transport del material és força feixuc

La preparació de l'equip és meticulosa

L'inici de la immersió el trobem al Sifó 1

A punt d'entrar a l'aigua
Un cop assolit l'objectiu


A continuació, l'activitat descrita per un dels protagonistes sota l'aigua, en Joel.


Immersió al Forat de l’Or
-Equip utilitzat 2 botelles de 10 litres a 250bar amb un arnes tipus Razor i muntatge lateral.
Immersió
El nivell del aigua es alt uns 13 metres per sobre del nivell d’estiatge, això es un inconvenient ja que li dona mes fondària a la immersió, però al circular l’aigua la visibilitat es molt millor de lo que s’ha relatat en les immersions de fa uns anys.
Per aquesta immersió utilitzaré dos botelles de acer de 10L de capacitat amb 250 bars de pressió ,la planificació es la següent 1/3 per anar i el 2/3 per tornar, deixar el 3/3 com a reserva.
Just al començar la immersió passo per sota de un gran bloc de pedra mare que em porta al començament del sifó 1 (esquerra) i el sifó 2 (dreta) continuo per el sifó 2 m’entres vaig instal·lant un fil guia, als 80 metres de penetració i -14 de fondària trobo el fil guia que es va instal·lar en les anteriors exploracions,trobant-se aquest en bones condicions,lligo el meu carret i continuo endavant la visibilitat es bona i la temperatura del aigua es de 10ºC, la gal·leria gira cap a l’esquerra direcció N-E cosa que em fa adonar del error en la topografia del Xavier Garza 1992.
Al arribar als -35m de fondària veig a l’esquerra una petita galeria que teòricament va cap al sifó 1, instal·lo un Spool i m’hi fico fins arribar al final de sifó 1.







Aquest es un sifó ple de sediment i que s’embruta amb facilitat, es perillós i no m’hi fico, prenc mesures de fondària i direcció i torno cap a la línia principal i inicio el retorn a la superfície sense més.
El proper dia tornaré amb una barreja amb Trimix per tal de poder baixar més, i per tant anar més endins d’aquesta surgència i explorar altes racons de la cova.
Aquest es un petit vídeo que vaig gravar amb la càmera portàtil. http://www.youtube.com/watch?v=0Htaw689wv0

2 comentaris:

  1. Jordi !!
    l'exploracio no es dona com a finalitzada.. continua !! 700 metros mes del que es coneixia fins ara i encara continua, tenim que advertir al Gonzalo Ribas... el Joel s'hi va ficar aquest finde passat i continua..
    visca el Pallars i continua l'aventura.

    ResponElimina