dimecres, 13 d’abril del 2011

Gorg Blau (Mallorca)

Amb la suada i el cansament que ens ha provocat la visita a la Cova de Sa Campana és convenient que avui pernoctem sota teulada i amb dutxa. L'hostalatge escollit ha estat el Monestir de Lluc, amb molt bon tracte, net, prou barat i amb els serveis suficients per a natres.
Esmentar que existeix una cuina-menjador lliure per als peregrins, que complint l'horari establert, el podem emprar i així estalviar-nos d'anar al restaurant; tot i això, no ens semblà pas desorbitat el preu dels restaurants que hi ha a la vora. Nosaltres vàrem tastar la cuina de Ca s'Amitger. A Sa Fonda ens serviren un "pomada" d'allò més casolana i bona.
Des d'ací podem realitzar diverses rutes de senderisme, o bé prendre l'indret com a base d'activitats.
Ens plantegem per a l'endemà el descens del Gorg Blau-Sa Fosca, però el fet de comptar amb un sol vehicle ens limita les nostres possibilitats, reduint-se a tres opcions:
  • Gorg Blau+Sa Fosca+Torrent de Pareis, sent una activitat de no menys de 9 hores de durada, i amb un retorn de carretera en autostop bastant llarg.
  • Gorg Blau+Sa Fosca, tornant per sender de 3 hores de pujada fins a Escorca i 4 km de carretera.
  • Gorg Blau i sortir per una escapatòria de la qual desconeixem el seu estat, amb uns 200 metres de desnivell.
  • Sa Fosca, entrant al engorjat per l'escapatòria anterior i amb el retorn fins a Escorca, sent una activitat d'unes 6 hores.
Optem per intentar localitzar la sortida de la escapatòria i esbrinar l'estat de l'equipament. Amb una mica d'informació d'aquí i d'allà, ens situem al punt de la carretera on sembla que arriba l'escapatòria, però no observem gaires traces de camí fresat. Amb més intuïció que evidències, arribem a una entalladura de la roca, on a pocs metres trobem una instal·lació de ràpel i un passamà de corda, estant tots ells fixats a la paret amb ancoratges inoxidables homologats. La qualitat de l'equipament, el tipus de corda i la bona disposició dels ancoratges, ens fa deduir que és la via d'escapatòria que busquem, i que molt probablement estarà tota equipada amb els mateixos criteris.
L'endemà al matí, sense la plena certesa que l'escapatòria estigui en condicions des del mateix llit del barranc, optem per l'opció del descens del Gorg Blau; si no trobem l'escapatòria haurem d'afrontar el descens del Sa Fosca i el retorn a Escorca, resultant-nos una activitat de 9 hores.
Iniciem el descens pel torrent del Gorg Blau, i tal com ens han comentat en el "xiringuito", ja no trobem l'abocament de fa anys provinent de la embotelladora; sembla ser que va ser denunciada i sancionada fa temps.
El descens es desenvolupa sense incidències, amb poc cabal, que en algunes recepcions ens obliga a remuntar la sortida de les marmites trampa, fins a trobar la "ferrada" que ens conduirà a la carretera.Podem observar els graons d'acer inoxidable de la "ferrada" de sortida, abans d'entrar al Sa Fosca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada