dimarts, 26 d’octubre del 2010

Endevina territori

Endevineu l'indret? Comarca? Municipi? Llocs que s'observen a la imatge?


Solució:
En el recentment aprovat Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic, Paisatgístic, i Ambiental del municipi de Tremp, trobem inclosa la Cova d'en Janera, considerant-se així com a Bé Cultural d'Interès Local.












En el volum dedicat a la comarca del Pallars Jussà del Catàleg espeleològic de Catalunya (BORRÀS, F, MIÑARRO, J.M. TALAVERA, F. (1979)), trobem la següent descripció:

Municipi: Tremp (antic terme de Gurp de la Conca)
Coordenades: Long. 0º50'40''. Lat. 42º13'26''.
Alçària s.n.m: 998 m.
Cartografia: Full I.G.C. nº252.
Terreny: Conglomerats.
Espeleometria: Desnivell +13 m. Recorregut 127 m.
Situació: Per sobre del poble de Gurp, des d'on es veu la boca i a uns 10 minuts de camí.

Descripció: Presenta dues boques, per la més gran es realitza normalment l'accés, donant pas a una galeria de fàcil recorregut i de traçat angulós; en els últims metres existeix una gatera que desemboca a una saleta final.
Morfogènesi: Antiga sorgència en avançat estat de fossilització; excavada sobre una xarxa de diàclasis que orienten els diferents trams del conducte i un nivell margós que determina l'emplaçament altimètric.
Dades: G.Iñigo, J.Rovira, J.M.Victòria.


A l'entrada de la principal boca trobem la serigrafia habitual de les cavitats explorades pels espeleòlegs, amb les sigles del grup que estudià i mesurà la cavitat el 1965, referint-se a l'Equip de Recerques Espeleològiques (ERE), el qual és una secció del Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

Topografia:

Trobem la primera descripció d'aquesta cavitat en el "Catàlech Espeleològich de Catalunya", Butll. CEC, d'en Mossèn Norbert Font i Sagué, el 1897.
El 1965, en J.A. Raventós publica l'article "La Cova d'en Janera" a la revista Montaña, amb la fitxa completa i topografia d'aquesta cavitat.


L'accés a la cavitat es fa des del poble de Gurp, seguint el camí que s'adreça als barrancs del Grau i el de Carants, passant pels Corrals de Gurp. Des del camí cal grimpar uns pocs metres damunt un grapat de pedres amuntegades expressament, on hi trobem una cadena que ens ajudarà en el tram final.

Des del poble de Gurp, aquí amb l'església en primer terme, es fàcilment observable la boca principal de la cova d'en Janera, de la qual es diu que serví de lloc de recolliment per a un eremita fins fa poques dècades; encara s'hi poden trobar restes d'un aparent jaç.






9 comentaris:

  1. Cresta del gelat amb viste a St. Corneli's !!

    ResponElimina
  2. Des d'algun punt de la Serra de Gurp, potser a les estribacions del Tossal del Codonyac o Cova del Graller, mirant cap a Santa Engràcia i Talarn, amb Sant Corneli i Boumort al fons.

    ResponElimina
  3. Ja ens hi apropem, i molt, però encara resta qui endevini exactament l'indret des d'on es fa la fotografia.
    Ànims.

    ResponElimina
  4. Aviat tindrem la solució a l'enigma!

    ResponElimina
  5. No és la Roca del Codó, però estigueu atents, que aviat tindrem la solució!

    ResponElimina
  6. remodifico tot el que he dit !!
    Crec que es desde la Roca dels corrals a la dreta del barranc mirant cap a talarn, a la cova de pexenco o de geneva.

    ResponElimina
  7. Desitjo que us hagi estat de profit aquest exercici de reconeixement del nostre territori.
    Espero que aquest sigui l'inici d'un seguit de propostes, amb l'objectiu d'incentivar el coneixement de la nostra comarca, la comunicació i la interrelació entre els muntanyencs dels Pallars.
    Aprofito per demanar-vos que col·laboreu en aquesta iniciativa, de la qual podem trobar altres exemples en el blog (CampBasePallars) del nostre company Carlos, sota el títol de "RacóPallars". Si m'envieu la foto i el nom de l'indret, la penjaré, però si sou socis de la SAM ho podeu fer vatres mateixos.

    ResponElimina
  8. eis jordi quina trunfada!!!
    encara recordo quuan hi vam entrar per eqipar el barranc!
    llastima que no magi pogut posarhi abans per provar sort....aixo pimta be,una forta abrasada,per aki increible,molta paret i molt encadenar...ja texplicare en breu!!!!

    ResponElimina