dimarts, 20 de març del 2012

Sifó 1C al Forat de l'Or superat!

Avui dilluns, ens ha pogut la falera; ens hem tornat a ficar al Forat de l'Or, en Joel Borrazás (GEB), en Carlos Fité i en Muricec (ambdós de la SAM).

Després de dinar hem fet el cafetó al "Llac Negre" acompanyats d'en Joan Pascual i Carles Barri, que finalment no han pogut acompanyar-nos avui, però que ens han donat el seu suport.
L'objectiu es atacar el sifó 1C i esbrinar les seves dimensions i comprovar la possible conexió amb el sifó 1B. Cal traginar el material d'immersió d'en Joel, i així en Carlos i en Muricec van carregats fins a les orelles. El Joel entra vestit amb la granota i la tortuga. 
L'indret on trobem l'aigua no és gens còmode i presenta una pendent pronunciada que dificulta l'equipament d'en Joel. En Carlos i en Muricec han de donar-li suport mentre fan equilibris per no acabar dins l'aigua amb en Joel.
Mentre li facilitem el material a en Joel, aprofitem per anar prenent imatges d'aquests moments històrics: és el primer cop que s'ataca aquest sifó, i esperem aconseguir la connexió amb el principal.
Es planteja la possibilitat que la sortida d'en Joel la faci pel sifó 1B enlloc de tornar pel 1C, el qual estarà molt impracticable per la manca de visibilitat; en quant entri a l'aigua, aquesta es tornarà com xocolata, reduint la visió a pocs centímetres, o inclòs a ser nul·la. Si troba el fil guia del sifó principal, serà millor que el segueixi fins a l'entrada del 1B.

Finalment arriba el moment, marxant en Joel vers el desconegut, havent previst un temps d'immersió de 20' a 30' com a màxim. En quedem en silenci, escoltant el soroll de les bombolles del circuit obert, observant com esclaten a la superfície de l'aigua, ressonant en aquesta volta de roca calcària, marcada per innumerables empremtes de corrent. 

Passen els minuts, i les bombolles no cessen.
Seguim escoltant en silenci; esperem que tot vagi bé. Som conscients que en Joel està sol, realitzant una activitat que requereix una forta concentració i confiança en si mateix. Els nostres pensaments estan amb ell.
Agraeixo a en Carlos que avui m'hagi acompanyat; aquesta espera, aquí sol, tot i estar acostumat al silenci de les coves, és més suportable en companyia.

Al cap d'uns 15 minuts em sembla escoltar un altre tipus de soroll que no pas les bombolles del sifó. Escoltem. N'estic segur: el soroll prové de la galeria, del sifó principal, l'1B. Ràpid m'apropo a les envistes d'aquest, i ja puc veure la llum del focus del Joel. Crido al Carlos, qui s'ha quedat esperant vora la superfície del sifó 1C. 
Filmo al Joel mentre sorgeix de les tenebres, i amb la emoció del moment m'acabo ficant a l'aigua fins a la cintura. En Carlos aviat arriba com un llamp, ja transportant la resta del material. El Joel apareix tranquil, assossegat, calmat. Ha enllaçat els dos sifons! Tot sol.
Imatges preses per en Muricec

3 comentaris:

  1. Felicitats per aquesta troballa. Deu n'hi do fer una immersió com aquesta, d'això se'n diu fer exploració de veritat, i a més en majúscules i en cinemascope!

    ResponElimina
  2. Acollonant, gran activitat, no apta per tothom, quina angoixa!!! Felicitats!

    ResponElimina