dissabte, 25 de juliol de 2020

Baladredo

Baladredo es troba situada sobre l'ermita de Biuse (1250m. Llavorsí) i s'hi accedeix per una pista que porta fins l'ermita i a continuació la pista continua cap a dalt direcció les bordes, des d'on s'inicia el recorregut que anirà fins la Crestella i cap al Serrat de Baladredo on queden les restes de les posicions franquistes.

Durant la guerra civil van tenir lloc els atacs a Baladredro del 22 al 25 de juliol de 1938  com a una estratègia per despistar els franquistes per a l'inici de la Batalla de l'Ebre. L'exèrcit republicà va iniciar un atac sobre les posicions rebels situades a Baladredo amb l'objectiu de tallar la carretera de Llavorsí i així aïllar la part de la Vall d'Aran. 
Per part de l'exèrcit republicà van intervenir les 133  i 143 Brigada Mixta. En la 133 BM s'hi trobava el metge Pere Tarrés que va deixar testimoni dels fets de Baladredo en un diari publicat El meu diari de guerra. "22 de juliol de 1938: Dia de tragèdia. La guerra és horrible. Per molt que se'n digui és poc. Per al 1r Batalló el dia d'avui ha estat un dia de catàstrofe. Dels 500 homes en queden 60. No tinc paraules per ponderar la terrible desfeta. El Valadredo ha estat avui testimoni d'una de les batalles més sagnants que la nostra Brigada ha lliurat.


Han participat en aquesta sortida na Joana, en Jordi i l'Elena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada