dimecres, 20 d’abril del 2022

CUEVA DE LA BUENITA, La Gándara, Udias, Cantábria ( 1 )

Desenvolupament: + de 1580 m  Desnivell: -35m

Fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de visitar aquesta bonica cavitat de la mà d'un gran coneixedor d'ella i de la seva història a causa del treball de recerca realitzat com a autor del llibre:


Les Mines de Sel del Haya (Udías-Cantábria)



Després de gairebé tres anys recorrent el laberint de galeries que formen el complex miner per a realitzar el compendi de fotografies i tota la feina de recollir documentació del arxiu de la Real Companyia Asturiana de Minas,  que omplen el llibre, es va oferir a acompanyar-me en una visita guiada de luxe a aquesta altre cavitat,  que passo a compartir amb vosaltres.


Aproximació:


Per a arribar a ella cal prendre la carretera que ens porta cap a
Toporias i després fins al poble de la Gándara (Udias), es troba al costat del restaurant del poble, s’accedeix a la Boca Mina,  baixant per el Prat que tenim just front al restaurant i que es un bon lloc per deixar els cotxes.






Un cop a la boca de la mina i poc després de recórrer les seves primeres galeries ensopeguem amb les primeres galeries naturals de la Cova (SOPLAOS) i aviat podrem apreciar el gran concrecionamient  estalagmític que posseeix, amb volums considerables, tenim la possibilitat de realitzar les activitats/ visites guiades que ofereix una empresa local.


La cavitat, va ser descoberta quan els miners tractaven d'obrir noves galeries a la recerca de blenda, les excèntriques i formacions que decoren el seu interior són la possible causa del seu nom.






A l'interior podem trobar una galeria d'aproximadament 10x10 metres amb gran quantitat de formacions en un espectacular blanc pur.




Altres galeries ens condueixen a les excèntriques blanques en la seva majoria intactes malgrat la seva delicada estructura.


 


Continua en el pròxim apunt...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada