divendres, 4 de febrer del 2011

Endevina territori (IV)



Castells, torres de guaita, moros i cristians, ... son part del nostre patrimoni. Cal conèixer-ho per no perdre les arrels, i així estimar-ho, com el llegat que ens feren els nostres avis, i conservar-ho, com si fos so nostre.

Us hi heu arribat mai al peu d'aquesta torre?
L'heu albirada per tots els seus costats?
Heu contemplat el paisatge, el territori, el Pallars, que se'ns mostra des d'aquest mirador?
Algun pallarès, (o benvingut) ens pot eixamplar l'horitzó de coneixements relacionats amb aquesta torre? Origen medieval o fonaments romànics?

Busqueu, investigueu, pregunteu, parleu amb els padrins a l'escalfor del Sol de migdia en un dia de fred hivern, ... amb els alcaldables de les properes eleccions, i que us mostrin els seu gran coneixement de la comarca, i les iniciatives que proposen per salvaguardar aquest patrimoni, i ...

Algú la pot situar en el mapa? Quina és la població més propera?
Per què interessa tant als geòlegs el seu entorn?
Quina és la seva història?

En quan hagueu endevinat d'on es tracta, us convido a que programeu aviat una visita als seus peus, que aprofiteu aquestes temperatures fresques i clima d'interior, per trepitjar el territori, el terreny, so nostre. I veure, guaitar, observar i reconèixer el paisatge de casa nostra. Amb un matí o una tarde en tindreu prou.

5 comentaris:

  1. No pot ser que aquesta magnífica construcció no tingui cap comentari. Fa dies que la miro i no sé quina és (encara) però, per si serveix d'ajuda a algú, proposo descartar les que no són. I, si no m'erro, no és cap de les següents:
    - evidentment, no és el Castell de Mur per l'estat de la torre i perquè li falta alçada al mur que l'envolta
    - no és el Castell Palau de Llordà perquè no correspon a les torres que té
    - no és Montllobar
    - no és Perauba
    - no és Alsamora
    - no és el Castell de Guàrdia
    - no és el Castell d'Aramunt
    - no és el Castell d'Orcau ni el de Sant Gervàs

    Bufffffffffffffffffff

    ResponElimina
  2. Puigcercós. Però has fet trampa, l'has agafat per la cara que està sencera i ens amagues que només queda mitja torre. A més, aquesta vegada faltava una mínima referència visual. Els geòlegs estan encantats amb el terratrèmol de fa 114 anys. Si m'equivoco, pago cervessa :)

    ResponElimina
  3. Molt bé Jordi! L'has tornat a encertar de ple, però aquest cop ja no has estat el primer: la Noemí ha estat primera, però tan sols fa unes hores que m'ho ha comunicat via correu electrònic. M'alegro que us engresqui l'Endevina Territori.
    Us demano que en les properes endevinalles reenvieu el post i intenteu engrescar a més pallaresos, així com que propsseu vosaltres mateixos alguna altra imatge per endevinar, sigui de paisatge o d'escalada, o urbana, ...
    De moment, el Jordi Solà no pague cervesa, però ja caurà, ja, ...
    A reveure.

    ResponElimina
  4. Per a més info:
    http://www.xtec.cat/iesterresdeponent/c_naturals/itinerari_conca_tremp/08-puigcercos/08-puigcercos.htm

    ResponElimina
  5. puigcercòs. trampa, trampa he dubtat i no ho he encertat fins trobar un moixonet q m'ho ha cantat

    ResponElimina