dissabte, 15 de novembre del 2014

Via Mullada a la Cova de Sta. Elena (Vall de Bujaruelo - Sistema Arañonera)

Convidats pels companys de l'Espeleo Club de Gràcia, el passat 15 de novembre, dos membres del Grup d'Espeleologia de la SAM, en Jordi i en Pep, van anar a explorar les galeries actives de la cova Santa Elena amb la intenció de resseguir la Via Mullada i una nova galeria que s’ha trobat just abans del sifó terminal de la Via Mullada. La Cova Santa Elena és la part inferior del Sistema Subterrani d’Arañonera.
 
El divendres 14 sortíem de Tremp a les 7 de la tarda per anar a sopar a Ainsa, on vam coincidir amb membres del Grup d'Espeleologia de Badalona. Després del sopar, vam anar a dormir a la zona de Torla. El dissabte 15, després d’aixecar-nos i esmorzar, anem cap a la pista de Bujaruelo i començar així la nostra activitat espeleològica.
Un cop preparats comencem a caminar per accedir a la boca de Santa Elena. Superades les “estretors” inicials i el corrent d’aire que sempre hi ha, arribem al primer obstacle, un P20 metres equipat en fixe. 

Tot just davallat aquest pou ja estem al nivell del riu subterrani. Ara només cal seguir el curs del mateix a contracorrent ... deu ni do de l’aigua que baixava ... 
Al principi la galeria ofereix una progressió entre caos de blocs, pujant i baixant fins arribar a les primeres basses d’aigua. Nosaltres portàvem el neoprè posat des de la boca d’accés, motiu pel que aquest tram es va fer força feixuc i molt acalorats per massa abrigats. Cal pensar que l’aigua està a una temperatura aproximada de 3-4 graus. La progressió es fa més còmode: caminar, ponts de mico, passamans, nedar... fins arribar a la connexió amb la galeria dels sistemes superiors.

Seguint la Via Mullada, a continuació trobem una petita cascada d’aigua que, donat el cabal d’aquest dia, només la vam podem superar mitjançant un passamà ascendent i amb les cordes molt malmeses. Després segueix un meandre i una petita galeria de pas baix i després d’aquest punt una cascada d’aigua de 4-5 metres, punt on vam haver de concloure la nostra exploració perquè la gran quantitat d’aigua que hi havia no feia possible remuntar una darrera cascada (tampoc hi havia passamans).  Mitja volta i a refer el camí iniciat amb la sensació d’haver-hi de tornar per poder arribar al sifó terminal i veure la nova galeria. 

Agraïm des d'aquí el suport d'en Ferran Marqués i Jordi Borras, de l'Espeleo Club de Gràcia, esperant retrobar-nos i poder compartir amb ells aquesta Via Mullada.


El diumenge vam retrobar-nos amb el Grup de Badalona a la zona de Lamiana, aprofitant per reunir-nos els representants d'ambdues entitats, acordant de preparar diverses accions  conjuntes per donar continuïtat al conveni de col·laboració existent ... ja us mantindrem informats.
D'esq. a dreta, J. Pascual (President de la SAM), Brauli T. (President del GEB) i Pep S. (Vocal d'espele de la SAM), un cop finalitzada la reunió interclubs, a Lamiana (Escuain) 


Jordi i Pep


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada