dissabte, 29 de maig de 2021

Itinerari càrstic al Portús de Sant Gervàs

Conjuntament amb la FCE s'ha organtizat una sortida guiada pel "Paisatge càrstic del Portús", en el marc de les activitats del GeoparcOrígens amb motiu de la Vª Setmana dels Geoparcs Europeus 2021.

L'itinerari ens descobreix una zona de gran interès a nivell geològic. Vàrem recórrer un camí tradicional, que unia la vessant sud de la Serra de Sant Gervàs i la Terreta amb la vall d'Adons, a les portes del Pirineu. A mesura que guanyàrem alçada trobàrem formes diverses de modelatge càrstic -rascler, dolines, xaragalls, Pòlie, ...- i a l'esquerda natural del pas del Portús vàrem creuar al vessant S de la muntanya, podent observar la bellesa i l'espectacularitat de les parets verticals, amb les seves coves riques en estalactites i estalagmites resultat de l'acció de les aigües de la pluja a la roca calcària. Allargàrem la ruta per a visitar una zona de dolines, on observàrem la gran boca del Graller del Portús amb més de 18 metres de diàmetre i 6 de fondària, que s'aboca a una vertical de 35 metres fins al fons de la cavitat, niu de gralles durant la nit. 

Ens ajuntàrem gairebé una trentena de persones interessades en el paisatge del Geoparc, podent gaudir de les explicacions del Xavier Mir (geòleg i coordinador científic del Geoparc Orígens), així com de les experiències dels espeleòlegs de la SAM, profunds coneixedors del subsòl de la nostra contrada.

Arribats al Graller del Portús, vam compartir la davallada al fons de l'avenc, comentant amb els espeleòlegs les tècniques i materials emprats en aquesta disciplina, i vam poder observar en directe el desenvolupar de la seva activitat explorativa.

 Wikiloc


 Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada