diumenge, 23 de gener del 2011

Endevina territori (III)


Coneixes el lloc? I el fons de la imatge? Saps com s'hi arriba?

A quin Sant està dedicada aquesta ermita o església?
Formava part d'algun nucli habitat?

Resposta:
Sant Jaume amb el Turó de la Llosa al fons.

La Borda del Ros, antigament pertanyia a l'ajuntament de Gramuntill (ajuntament que només existí entre 1812 i 1847, pel poc nombre dels seus habitants). La Borda del Ros centra la partida, on hi havia un om centenari i, a la part de muntanya, les ruïnes de l'església romànica de Sant Jaume de Gramuntill. La partida de Sant Jaume és un ample coster que té el punt culminant en el Turó de la Llosa, de 1.091,1 m. alt., i, més al sud-est, el Tossal de Sant Jaume, de 674,6. L'ajuntament de Gramuntill arribava fins a Collegats, on hi havia la casa de la Barraqueta, un hostal de camí on es cobrava el peatge als que volien passar per Collegats, on la casa Bringuer, de la Pobla de Segur, acabava d'obrir el Pas que duu el nom del congost. (extret de Wipipedia, adaptat per muricec)

5 comentaris:

  1. Estic ben perdut.. Podria ser per la zona d'abella de la conca? Dubtaba entre el cami de Montsor i abella pero no ho veia clar..
    Aixi que aposto per la zona d'Abella de la conca, ja que no hem recorda per a res el pas de la cresta del gelat. no ??
    vaya lio

    ResponElimina
  2. No crec que sigui Abella. Allà tot és calcari. Aquesta roca sembla, més aviat, cap a Gramuntill. Veig al mapa que sota Gramuntill hi ha una ermita anomenada Sant Jaume, cap el km 305 de la N-260.

    ResponElimina
  3. Molt bé Pep. M'alegro que t'engresqui la proposta. Com bé diu en Jordi Solà, el tipus de roca que s'observa al fons ja ens orienta cap als llogarets del congost de Collegats.
    Punyeta Jordi!, la propera vegada esperat una mica a descobrir l'indret. L'has encertat de ple. Sant Jaume amb el Turó de la Llosa al fons.
    Qui ens pot dir quelcom més d'aquest indret? Culturalitzeu-nos!

    ResponElimina
  4. Perdoneu però crec que hi ha alguna mena de confusió. La Barraqueta no estava situada a Collegats, segon em van dir fa uns dies persones que tenen el seus orígens a Gramuntill, la Barraqueta estava al costat de la font de L'Us, segons vaig entendre podrien ser les runes que hi ha gairebé al començament del sender que va des de la Font de l'Us a Gramuntill i que temps enrere era el cami que hi havia per anar fins a Sant Pere de les Maleses, fins que una esllavissada va fer impossible el trànsit pel camí i vam fer una variant que passava per la borda del Ros.

    El Poble de Gramuntill estava format per tres bordes, la del Ros, la Barraqueta i la de Gramuntill.

    Diuen que hi va existir un poble al cim del turó, per lo vist hi han restes d’habitatges, que duia el nom de Sant Jaume, desconec si ha alguna mena d’informació que ho verifiqui. Però és bastant versemblant ja que també l’antic poblat que va donar origen a l’actual La Pobla de Segur complia les mateixes característiques que podria haver tingut aquest poblat

    ResponElimina
  5. Rectifico el meu comentari anterior, el poble sobre el turó de Sant Jaume no hauria dut aquest nom, segons diuen es podria tractar de l'antic poble de Sossís

    ResponElimina