dimecres, 3 d’octubre del 2012

Explorant lo Pallars subterrani - Cova de Can Feixes

Font Mentidora de Can Freixes o de Perauba

Nou atac d'exploració al sifó, superant 160 metres de recorregut amb una fondària mitjana de 3 m, accedint a galeria aèria i finalitzant en un altre curt sifó, duent-nos a l'objectiu de la propera immersió: una estretor.
En Joel preparat per superar el 1r sifó, de gairebé 160 m de recorregut.


A la part activa, en la galeria paral·lela a la principal, es prenen dades del nivell del petit sifó i es continuen els treballs de desobstrucció d'una esquerda, al final de la qual s'escolta el so d'un curs d'aigua.

Segons els càlculs topogràfics, el so al final de l'estretor no correspon a la cascada del curs actiu, i per tant, es preveu possible continuïtat aigües avall. 

Tant al entrar com al sortir de la immersió és important tenir un recolzament que ajudi al submarinista; cal transportar quantitat de material pesant fins a l'inici de la capbussada per indrets difícils de progressar, ajudar a la col·locació de l'equipament personal, i esperar al seu retorn amb líquids calents. Cal tenir en compte que l'aigua està a 7ºC i les immersions poden arribar a les 10 o 12 hores.
Aquests treballs d'exploració estant sent duts a terme per un equip interdisciplinar, format per espeleòlegs i submarisnistes d'alt nivell, procedents de diversos indrets: Badalona, Tarragona, la Seu d'Urgell, Navarra, i representant a la comarca del Pallars, membres de la SAM.
Els protagonistes (de moment): Joel Borrazás, Carles Ramoneda, Eliseo Belzunce, com a submarinistes, i l'equip de recolzament de superfície i desobstruccions, Joan Pericon i Jordi Pascual.

Esperem reprendre les exploracions en breu.











En desembre de 2007 vam iniciar la desobstrucció d'una esquerda:

2 comentaris: